Welcome to our new forum
All users of the legacy CODESYS Forums, please create a new account at account.codesys.com. But make sure to use the same E-Mail address as in the old Forum. Then your posts will be matched. Close

Codesys 3.5 SP13 / SP14 runtime shutdown

Runtime
Nefus
2019-01-07
2019-01-24
  • Nefus

    Nefus - 2019-01-07

    Hello,

    I have a problem since I have updated codesys 3 to SP13 (and then SP14).
    I bought a codesys control for raspberry SL licence few months ago (for SP11) and installed it without any problem in my raspberry pi 3.

    When I updated codesys to SP12, there were no problem : I was able to update my raspberry runtime to SP12 and my license is correct.
    But when I tried to update to SP13 (or SP14, not MC but the single core version), the runtime shutdown after few seconds (it seems at the license check, because the logs stops just before showing that my license is correct, or in demo mode), just after the "CODESYS Control ready" message.

    I saw that the licensing is different since SP13 on this page https://www.codesys.com/the-system/licensing.html

    Does someone have more information about that?

    I put my codesys runtime log file if it could help (we can see that it works well with SP12, and not with SP13).

    Thank you for your help.

    codesyscontrol.txt [42.4 KiB]

     
  • eschwellinger

    eschwellinger - 2019-01-07

    Hi,

    Zitat:
    1546618295, 0x00000001, 1, 0, 34, CODESYS Control Ready
    1546618358, 0x00000001, 1, 0, 0, runtime licensed

    I think it is licensed.

    The licenses are version independent - no matter which runtime version you are using ( except multicore sure - this is a different product)
    You could copy either the CMLicenseNew.WibuCmRaU file from your device ( use the CODESYS File Browser)
    https://faq.codesys.com/pages/viewpage. ... Id=1310825

    to have a clean relicensing of this ( serialno must fit) you could even delete cmact_license Directory by the CODESYS file browser and Restart the plc -
    then relicense by this file.

    As other Option ( in case you are missing the CMLicenseNew.WibuCmRaU file)
    you could get it by using >=3.5SP13 from the License server again ( see screenshots)
    -> You Need the ticketnumber and it must be the same PI/device to have that working!
    BR
    Edwin

    IMG: RestoreLicense_AdditionalFunctions.png

    IMG: RestoreLicense.png

     
  • Nefus

    Nefus - 2019-01-07

    Hi, thank you very much for your reply and for the link.

    Zitat:
    Quote:
    1546618295, 0x00000001, 1, 0, 34, CODESYS Control Ready
    1546618358, 0x00000001, 1, 0, 0, runtime licensed
    I think it is licensed.

    Actually, this message is for the SP12 :

    Zitat:
    1546618290, 0x00000001, 1, 0, 10, <cmp>CmpAlarmManager</cmp>, <id>0x0000007c</id>
    1546618290, 0x00000104, 1, 0, 1, PlcLogicPrefix=0: Execute online command ResetOrginDevice to enable backup/restore feature
    1546618295, 0x0000000a, 1, 0, 0, <numofchannels>4</numofchannels> channels available, each of the size <buffersize>100000</buffersize> Bytes
    1546618295, 0x00000009, 1, 0, 2, Running as network server
    1546618295, 0x00000009, 1, 0, 1, Running as network client
    1546618295, 0x00000007, 1, 0, 6, Network interface: <ipaddress>172.27.3.1</ipaddress>, subnetmask <subnetmask>255.255.0.0</subnetmask>
    1546618295, 0x00000018, 1, 0, 4, Network interface <interface>ether 1</interface> at router <instance>0</instance> registered
    1546618295, 0x00005f0d, 1, 0, 1, interface <interface>can0</interface> is not available
    1546618295, 0x00000124, 1, 0, 0, No certificate for the OPC UA server available.
    1546618295, 0x00000124, 1, 0, 0, Security policy allows plain text communication. Secure communication is deactivated.
    1546618295, 0x00000124, 1, 0, 0, **********
    1546618295, 0x00000124, 1, 0, 0, OPC UA Server Started:
    1546618295, 0x00000124, 1, 0, 0, Hostname: techbase, Port: 4840
    1546618295, 0x00000124, 1, 0, 0, URL: opc.tcp://techbase:4840
    1546618295, 0x00000124, 1, 0, 0, Loopbackadapter activated.
    1546618295, 0x00000124, 1, 0, 0, All available networkadapters are used.
    1546618295, 0x00000124, 1, 0, 0,
    ************
    1546618295, 0x00000124, 1, 0, 0, Provider CODESYS_DefaultProvider with Version 0x3050c0a registerd at the OPC UA server.
    1546618295, 0x00000124, 1, 0, 0, Provider CmpOPCUAProviderIecVarAccess with Version 0x3050c00 registerd at the OPC UA server.
    1546618295, 0x00000030, 1, 0, 6, Local network address: <ipaddress>172.27.3.1</ipaddress>
    1546618295, 0x00000018, 1, 0, 4, Network interface <interface>BlkDrvTcp</interface> at router <instance>1</instance> registered
    1546618295, 0x00000018, 1, 0, 1, Setting router <instance>0</instance> address to

    (0000:0301)

    1546618295, 0x00000018, 1, 0, 1, Setting router <instance>1</instance> address to
    (2ddc:ac1b:0301)

    1546618295, 0x00000001, 1, 0, 34, CODESYS Control ready
    1546618358, 0x00000001, 1, 0, 0, runtime licensed

    But just after, I updated the runtime to SP13, and here is the end of the log :

    Zitat:
    1546850542, 0x00000001, 1, 0, 10, <cmp>CmpAlarmManager</cmp>, <id>0x0000007c</id>
    1546850542, 0x00000104, 1, 0, 1, PlcLogicPrefix=0: Execute online command ResetOrginDevice to enable backup/restore feature
    1546850543, 0x0000000a, 1, 0, 0, <numofchannels>4</numofchannels> channels available, each of the size <buffersize>100000</buffersize> Bytes
    1546850543, 0x00000009, 1, 0, 2, Running as network server
    1546850543, 0x00000009, 1, 0, 1, Running as network client
    1546850543, 0x00000007, 1, 0, 6, Network interface: <ipaddress>172.27.3.1</ipaddress>, subnetmask <subnetmask>255.255.0.0</subnetmask>
    1546850543, 0x00000018, 1, 0, 4, Network interface <interface>ether 1</interface> at router <instance>0</instance> registered
    1546850543, 0x00005f0d, 1, 0, 1, interface <interface>can0</interface> is not available
    1546850543, 0x00000124, 1, 0, 0, No certificate for the OPC UA server available.
    1546850543, 0x00000124, 1, 0, 0, Security policy allows plain text communication. Secure communication is deactivated.
    1546850543, 0x00000124, 1, 0, 0, **********
    1546850543, 0x00000124, 1, 0, 0, OPC UA Server Started:
    1546850543, 0x00000124, 1, 0, 0, Hostname: techbase, Port: 4840
    1546850543, 0x00000124, 1, 0, 0, URL: opc.tcp://techbase:4840
    1546850543, 0x00000124, 1, 0, 0, Loopbackadapter activated.
    1546850543, 0x00000124, 1, 0, 0, All available networkadapters are used.
    1546850543, 0x00000124, 1, 0, 0,
    ************
    1546850543, 0x00000124, 1, 0, 0, Provider CODESYS_DefaultProvider with Version 0x3050d00 registerd at the OPC UA server.
    1546850543, 0x00000124, 1, 0, 0, Provider CmpOPCUAProviderIecVarAccess with Version 0x3050d00 registerd at the OPC UA server.
    1546850543, 0x00000030, 1, 0, 6, Local network address: <ipaddress>172.27.3.1</ipaddress>
    1546850543, 0x00000018, 1, 0, 4, Network interface <interface>BlkDrvTcp</interface> at router <instance>1</instance> registered
    1546850543, 0x00000018, 1, 0, 1, Setting router <instance>0</instance> address to

    (0000:0301)

    1546850543, 0x00000018, 1, 0, 1, Setting router <instance>1</instance> address to
    (2ddc:ac1b:0301)

    1546850543, 0x00000001, 1, 0, 34, CODESYS Control ready

    And a few seconds after this last line, the runtime crashed.
    Of course, there no more codesyscontrol process running and the device is not accessible in codesys.
    There is no more line in the log file until I manually restart the runtime (no error line, nothing ). ==> Is there another log file where I could check for errors?

    Nevertheless, I will try your advice to have a clean relicensing from runtime SP13 or SP14 and let you know.

     
  • eschwellinger

    eschwellinger - 2019-01-07

    Hi,
    but i still think this is not a licensing problem... more a -> 'application crash on startup problem'…!

    Could you restart it by putty and see what happen then?
    sudo /etc/init.d/codesyscontrol stop
    sudo /etc/init.d/codesyscontrol start

    BR
    Edwin

     
  • Nefus

    Nefus - 2019-01-09

    Hi, and thank you for your help.

    Edwin Schwellinger hat geschrieben:
    but i still think this is not a licensing problem... more a -> 'application crash on startup problem'…!

    Yes I forgot to tell, but it was my first idea, so I removed the "Applicationboot.app" but it change nothing...

    Nefus hat geschrieben:
    Could you restart it by putty and see what happen then?
    sudo /etc/init.d/codesyscontrol stop
    sudo /etc/init.d/codesyscontrol start

    The same that if I stop/start from Raspberry pi update tool in codesys: the runtime starts, logs all the line until "Codesys Control ready" and then after a few seconds it stops (or crash, I don't really know)

    But I think you're right about that it's not a license problem: I installed the runtime SP14 on a second unit I have (on which no codesys were never installed, and without license) and I have the very same problem...

    Have a nice day.

     
  • eschwellinger

    eschwellinger - 2019-01-09

    Hi,
    üöease write to CODESYS store -> my question bug report-
    BR
    Edwin

     
  • CursedMilk

    CursedMilk - 2019-01-24

    Hello,

    I have exactly the same problem. The codesyscontrol service exited after 45-60 seconds with no obvious reason

    Was there ever a fix for this discovered?

    Kind Regards,

    Sam

     

Log in to post a comment.